.

3 Idiots (2009) 3 Idiotai

small poster image


Išvertė: LvB
Atsiuntė:
LvB

Žanras: Komedija | Drama

Režisavo: Rajkumar Hirani
Aktoriai: Aamir Khan, Madhavan, Mona Singh ir kiti.

Siužetas: „Trys idiotai“ - tai nepaprastai pasisekęs, susilaukęs milžiniško populiarumo ir daugiausia pinigų susižėręs indiškas filmas šios šalies istorijoj. Šmaikštus ir užkrečiantis, nuoširdžiai juokingas ir įtraukiantis – „Trys idiotai“ tapo Indijos kino sensacija, tai vienas komerciškai sėkmingiausių filmų, laimėjęs pačius prestižiškiausius Indijos kino apdovanojimus ir sužavėjęs daugelį kino mėgėjų ir kritikų visame pasauly.
Du draugai, susiklosčius netikėtoms aplinkybėms, iškeliauja ieškoti prieš keletą metų, iškart po studijų diplomo įteikimo, pradingusio savo keistojo bei paslaptingojo studijų bičiulio. Šioje kelionėje, jiems bus nuolat lemta pasinerti į jau senokai užsimirštus ginčus, sutrikdyti svetimas vestuves bei sudalyvauti laidotuvėse. Jų maršrutas nuolatos vinguriuoja azartišku ir gan pavojingu kursu. Ir čia prasideda dar viena, itin neįprasta bičiulių kelionė po praeitį ir prisiminimus... Pakeliui jie ne tik prisimena smagius ir nelabai smagius studijų metus, tačiau ir seniai užsimirštas lažybas.
Filmo laikmečiui nuolatos keičiantis tarp praeities ir dabarties, skleidžiasi veikėjų charakteriai, jų svajonės ir lūkesčiai įpinti į komiškas bei romantiškas situacijas. Jie prisimena savo paslaptingąjį pradingėlį draugužį, niekam neprilygstamą laisvamanį Rančo, kuris kažkokiu nenusakomu magišku būdu įsiveržė, įsikišo, įsibrovė į jų gyvenimą ir viską jame sujaukė ir pakeitė. Jie prisimena, kai jie visi drauge gyveno koledžo studentų bendrabutyje. Prisimena Rančo pirmuosius užgimusius meilės spindulėlius „kietiakei“ merginai Pijai ir jo ypač aršų konfliktą su savo mentoriumi, kolegijos vadovu, tikrų tikriausu tironu Viru Sahastrabudche (pravarde „Virusas“). Tačiau pagrindinių gyvenimo pamokų juk negalima išmokti vien iš sausų paskaitų ir vadovėlių. O ir kolegijos direktoriaus „Viruso“ brukami mokymosi ir žinių pasisemimo metodai kertasi su sveika logika ir yra itin nežmoniški.
Ir štai vieną dieną Rančo staiga pradingsta lyg į vandenį... Kas jis toks buvo iš tikrųjų? Iš kur jis kilęs? Ir, galiausiai, kodėl jis išgaravo kažkur į nebūtį?
Tačiau šiame filme visko yra kur kas daugiau, nei tik idomi istorija. Filme yra paslėpta begalė filosofinių įdėjų, gyvenimiškos išminties (viena iš jų - „Tikėk savimi ir būk optimistas“ - perteikiama fraze „aaal izz weell“ (viiskaas čiikii), kaip priminimas mums, kad viskas bus gerai tik jei tuo tikėsime patys, sieksim tikslo patys, o nesikliausime tik savaisiais dievinamais stabais ir nelauksim iš jų malonės). Tačiau jokiais būdais negalime sakyti, jog filmas bus per sunkus suvirškinti jį. Priešingai - filme pilna ne bukos, bet geros komedijos elementų, juokelių ir t.t. Aktoriai filme tiesiog fantastiškai atliko roles įtikinama savo vaidyba. Jie privers jus juoktis bei išspausti ne vieną ašarą, kadangi pasinerti į istorijas, kurias visi galime susieti su savom, bus išties nesunku. Kinematografija - lengva bei įspūdinga, - juk Indija turi begalę širdį veriančių vaizdų.
Trys idiotai - tikrai nėra filmas idiotams. Pagrindinė filmo mintis – gyvenk gyvenimą taip ir tapki tuo, ką tau tavoji širdis kužda, o ne sek „sausa“ sistema ir kitų personų, negalinčių perlipti per save, įtikinėjimais... Tobulėk, judėk, gyvenk – o ne tupėk ir egzistuok tik...
To ir moko šis išskirtinio dėmesio vertas kino kūrinys. Tik tuomet gyvenime ir bus - „viiskaas čiikii“.

spacer

Išvertė/redagavo/šaltinis/atsiuntė Kalba Kiekis Plėtinys FPS Kita Atsisiųsti
LvB LT 1 srt 24,000 TPB