.

Lawrence Of Arabia (1962) Arabijos Lorensas

small poster image


Išvertė: kalbantis koldūnas
Atsiuntė:
partizanas

Žanras: Nuotykis | Biografija | Drama

Režisavo: David Lean
Aktoriai: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn ir kiti.

Siužetas: Arabijos Lorensas - viena įdomiausių ir paslaptingiausių praeito amžiaus istorinių figūrų: nesantuokinis britų aristokrato sūnus, su pagyrimu baigęs istoriją Oksforde, tapo archeologu-orientalistu, išmoko kelias senasias ir šiuolaikines rytų kalbas, kasinėjo Egipte ir Turkijoje. Baigęs karininkų kursus, buvo užverbuotas į britų karinę žvalgybą.

Dar prieš pirmą pasaulinį, prisidengęs archeologiniais tyrimais, rinko žvalgybinę informaciją Artimuosiuose rytuose. Karui įpusėjus, pats vienas sukūrė ir realizavo didžiulio masto diversinę operaciją priešo užnugaryje: puikiai išmanydamas arabų kultūrą ir kalbą, pelnė klajoklių arabų genčių vadų pasitikėjimą ir sukurstė ginkluotą sukilimą prieš turkus. Lorenso vadovaujami sukilėliai puldinėjo turkų komunikacijas ir garnizonus, sukaustė dideles turkų pajėgas Arabijoje ir padarė didžiulių nuostolių, o karui besibaigiant jų galia taip išaugo, kad klajokliai šturmuodavo ir užimdavo miestus.

Britų karininkas padarė tai, kas daug metų nepavyko patiems arabams - suvienijo besivaidijančias arabų gentis kovai prieš bendrą priešą ir tuo labai palengvino britų kariuomenės veiksmus Artimuosiuose rytuose. Gyvas ir sveikas perėjęs visą karą, pulkininkas Lorensas žuvo motociklo avarijoje tėvynėje. Dar gyvas būdamas jis jau buvo tapęs legenda - moderniuose karuose neįprasta, kad vieno žmogaus indėlis būtų tiek daug lemiantis.

.

Išvertė/ripino/šaltinis - Atsiuntė Kalba Kiekis Plėtinys FPS Kita Atsisiųsti
kalbantis koldūnas - partizanas LT 1 srt 25,000 -