.

Cinema Paradiso / Nuovo Cinema Paradiso (1988)
Naujasis „Paradiso“ Kino Teatras

small poster image


Išvertė: x, LvB
Atsiuntė:
Partizanas

Žanras: Drama

Režisavo: Giuseppe Tornatore
Aktoriai: Philippe Noiret, Enzo Cannavale, Antonella Attili

Siužetas: „Naujasis „Paradiso“ kino teatras“ buvo antras filmas trisdešimt dvejų režisieriaus Giuseppe Tornatore karjeroje. Vyras ne tik režisavo filmą, tačiau ir pats sukūrė scenarijų, kuris, nepaisant laikmečių skirtumų (filmo veiksmas vyksta 1940 metais, o režisierius gimė 1956 metais), daugelyje vietų yra autobiografinis paties režisieriaus pasakojimas. 1990 – aisiais filmas pelnė Oskarą kaip geriausias užsienio filmas, susišlavė aibę kitų apdovanojimų visame pasaulyje bei pelnė tarptautinį pripažinimą ir neblėstančią žiūrovų meilę.

Filmo veiksmas vystosi mažame Sicilijos miestelyje, kurio visas gyvenimas verda apie kino teatrą egzotišku pavadinimu – „Paradiso“. Filmo dieną sausakimšoje kino salėje susirenka didžioji dauguma miestelėnų – čia vyksta susitikimai darbo klausimais, sprendžiami gyvenimiški klausimai, žmonės įsimyli ir keičia savo gyvenimus. Alfredo (vaidina akt. Philippe Noiret) – kino mechanikas, visą savo gyvenimą paskyręs kino magijai. Salvatore, arba tiesiog Toto (vaidina akt. Salvatore Cascio) – aštuonerių mažylis, dievinantis kiną, mylintis Alfredą ir slapta kolekcionuojantis kunigo paliepimu iš filmų iškirptų meilės scenų juostas.  

Visą savo laiką mažasis sinefilas leidžia kine, o netrukus užmezga draugystę su Alfredo. Alfredo neturėjo vaikų, o Salvatore – tėvo, tad vienas kitam kaip oras ir vanduo reikalingi kino mylėtojai negalėjo nesusidraugauti. Jų dialogai, frazės iš garsių kino filmų, neįtikėtinas tarpusavio ryšys ir pasitikėjimas vienas kitu žavi viso filmo metu, regis, negali akių atplėšti.

Bėga laikas, ir Salvatore užima Alfredo vietą – tampa kino mechaniku, patiria pirmąją meilę ir ją lydintį skausmą bei ieško savo vietos po saule. Į miestelėnų gyvenimą įsiveržia televizija ir gyvenimo centru buvęs „Paradiso“ tampa niekam nereikalingu statiniu. Štai tada Salvatore ryžtasi dar vienai kelionei – kelionei savo svajonės link. Kaip lakštingala negali nečiulbėti, taip ir mažasis sicilietis su į kraują įaugusia meile kinui negali nuo jo atsiribot...

spacer

Išvertė/ripino/šaltinis - Atsiuntė Kalba Kiekis Plėtinys FPS Kita Atsisiųsti
x - Partizanas LT 1 ass 23,976 -
LvB LT 1 srt 23,976 Director's Cut